Redukcja tkanki tłuszczowej to jeden z częstszych celów, jakie sobie zakładamy, wraz z każdym kolejnym rokiem. Z reguły towarzyszy jej jakieś większe wydarzenie w życiu: ślub, złe wyniki badań, wakacje czy okres po świętach. Z kolei u osób regularnie trenujących zależne jest to od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki. Kolejne, [...]
Każdego roku w Polsce diagnozuje się około 18 000 zachorowań na nowotwór złośliwy jelita. Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni, i drugim, na który chorują kobiety. Od kilku lat zachorowalność i umieralność na raka jelita grubego u obu płci wzrasta. Inne czynniki ryzyka raka [...]
[...] białek szlaku sygnałowego IGF1-PI3K-Akt/PKB-mTOR, wytrenowane szczury na diecie wysokotłuszczowej nie poprawiły znacznie wyników siłowych przy podawaniu kreatyny (tak jak grupa zwykłej diety, wysokowęglowodanowej); szczury na diecie wysokotłuszczowej nosiły o wiele większe ciężary (jednak różnica zanikła po uwzględnieniu różnych mas ciała [...]
[...] porównano jazdę na rowerze spinningowym oraz klasycznym rowerze. Uczestnikami badania były 24 uczennice (12 przydzielono do grupy spinningu, 12 do zwykłych rowerów). Każda grupa była szkolona przez 16 tygodni, trening prowadzono 3 razy w tygodniu po 1 godzinie. Mierzono skład ciała, sprawność fizyczną (1200 m biegu na czas, "brzuszki", siła [...]
Dziś już wiemy, że od kondycji naszych jelit zależy nie tylko funkcjonowanie naszego układu trawiennego, ale też nasze zdrowie psychiczne. Probiotyki są "złotem" dla naszego zdrowia, ale jak długo musimy je przyjmować, by zobaczyć efekt działania? Czy i kiedy możemy oczekiwać szybkich efektów, a kiedy musimy poczekać nieco dłużej? Kiedy mogą nie [...]
[...] osób, również wskazało czerwone mięso, jako produkt nasilający objawy RZS. Z kolei diety eliminujące mięso czerwone znacznie poprawiały efekt leczenia. 3. Gluten Gluten to grupa białek, które występują w ziarnach pszenicy, jęczmienia, żyta i jego krzyżówek. Istnieje wiele badań, które potwierdzają, że produkty glutenowe nasilają stany zapalne w [...]
Refluks, inaczej choroba refluksowa przełyku, przypadłość, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z pokarmem do przełyku wraca również wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, co powoduje jego podrażnienie, pieczenie - zgagę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Refluks jest chorobą przewlekłą, która [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
[...] Fakty i statystyki Jeśli kiedyś człowiek żył 15, 20 czy 30 lat krócej, to wiele nowotworów po prostu nie miało okazji się ujawnić. Jeśli teraz pojawiła się duża grupa osób mających 60-70 lat, to raczej nie muszę tłumaczyć, jakie ma to znaczenie dla kancerogenezy. Wiek powyżej 65 lat prawie sześciokrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia [...]
Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Bieganie długodystansowe jest obecnie niesłychanie modne, a to jedna z najbardziej wyniszczających zdrowie konkurencji. Kolejny przykład pochodzi z historycznego badania Seiler D. i wsp. Sprawdzano, jaki wpływ mają 20-dniowe zawody na trasie 1000 km u dobrze wytrenowanych osób. Oczywiście, niewiele osób przebiega dystans dłuższy niż maratoński, [...]
Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]
Zaparcia to problem, który dotyka bardzo dużą część populacji nawet do 30%. Najczęściej polega on na oddawaniu stolca mniej niż 3 razy w tygodniu. Oznacza to w praktyce, że treść jelitowa pozostaje w obrębie przewodu pokarmowego (szczególnie w obrębie jelita grubego) zbyt długi okres czasu. Zatwardzenia dotykają częściej kobiet, niż mężczyzn i [...]
[...] pojawiające się na forach internetowych, w przeważającej ilości użytkownicy pytają, jak schudnąć, a ich główne rozterki toczą się wokół nadwagi. Jednak istnieje również grupa osobników, którzy mają problemy z tym, aby przybrać na masie, a wszelkie próby budowy muskulatury kończą się niepowodzeniem. Pamiętać należy o tym, że codzienne [...]
Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Nie dostarczymy odpowiednich składników, jeśli ciągle będziemy jeść to samo. Nawet jeśli będą to produkty odżywcze to może się okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy [...]
[...] dużo, by był to tylko zbieg okoliczności. W późniejszym badaniu przekrojowym zmierzono zawartość cynku i miedzi we krwi i włosach 126 dorosłych koreańskich kobiet. Tym razem grupa kobiet z najwyższym stosunkiem cynku do miedzi w surowicy i włosach miała najwyższy odsetek optymalnej ilości snu (7-7,9 godz.). W jednym z badań klinicznych autorzy [...]
Jeśli Twoim celem jest utrata masy ciała, nic nie działa lepiej niż dieta dostarczająca dużych ilości białka. Przynajmniej tak zawsze myśleliśmy. Inni przekonują, iż najskuteczniejsza jest dieta wysokotłuszczowa, o umiarkowanej ilości białka, jednak szereg dowodów wskazuje na to, że można stosować klasyczną dietę z wysoką zawartością protein i [...]
[...] 20 sekund intensywnej pracy, między którymi mamy 10 sekund przerwy na odpoczynek. Całość treningu zamknięta jest więc w 4 minutach wysiłku. Tabata kontra HIIT HIIT jest to grupa ćwiczeń interwałowych i obejmuje wszystkie rodzaje wysiłków o charakterze intensywnego treningu interwałowego. Cechą wspólną jest to, że mamy określony czas intensywnej [...]
[...] odzwierzęcych, takich jak syntetyczne pseudo-mięsa produkowane w fabrykach, które wegańskie są tylko z definicji. W celu oszacowania kosztów diet wegańskich i zbilansowanych grupa naukowców z Niemiec dokonała analizy jadłospisów dzieci karmionych jadłospisami roślinnymi, pół-roślinnymi oraz standardowymi. Motywacje do diety wegańskiej Roślinne [...]